OVER ZIJDE

Gezondheidsaspecten van zijden dekbedden

Gemiddeld acht uur per dag besteden we aan slapen. Meestal staan we hier niet bij stil, maar het is een van de belangrijkste momenten in ons leven. Een goede nachtrust is noodzakelijk. Je bent beter uitgerust, beter geconcentreerd en beschikt over meer levenslust. Zijden dekbedden kunnen hieraan bijdragen.

Anti-allergisch

De meest voorkomende allergie is huisstofmijtallergie. De huisstofmijt voelt zich prettig in een vochtige omgeving en een temperatuur van circa 20 °C. In elk dekbed vinden we een zone waar het circa 20 °C is, maar doordat een zijden dekbed zeer goed vocht opneemt en afvoert heerst er in het dekbed geen vochtig klimaat, zodat de huisstofmijt zich in een zijden dekbed niet prettig voelt. Verder zorgt de eigenschap “antistatisch” ervoor dat er geen stofontwikkeling in het dekbed plaats vindt wat zeer prettig voor carapatiënten is. Voeg daaraan toe dat zijde van nature hypoallergeen is en u hebt het ideale dekbed voor mensen met een hoge allergiegevoeligheid.

Gevoelige en droge huid

Zijde is een natuurproduct en bevat aminozuren. Deze helpen het vochtgehalte in de huid op peil te houden. Ook bevat zijde een proteïne genaamd ‘sericine’ waarvan proefondervindelijk is bewezen dat het zorgt voor een gladde en soepele huid. Uit onderzoek van dermatologen blijkt dat zijde een even goede uitwerking heeft op atopisch eczeem als een behandeling met traditionele zalf.
Verder is het zo dat zijde zeer glad is waardoor de huid minder weerstand ondervindt tijdens de slaap. Dit heeft als voordeel dat er tijdens de slaap minder huidrimpels ontstaan, waardoor het verouderingsproces van de huid vertraagd wordt. Dit is de reden dat veel bekende filmsterren onder zijden dekbedden slapen.

Minder transpiratie

Niet alleen de warmte die een dekbed geef is van belang voor een goede nachtrust, maar zeer zeker ook het vochtafvoerend vermogen is belangrijk. Want ’s nachts helemaal klam van het vocht wakker worden vind niemand leuk. Een zijden dekbed zorgt voor een zeer goede transpiratievocht afvoer tijdens uw slaap, doordat de zijde vezel wel 30 % van zijn eigen gewicht in vocht kan opnemen. Natuurlijk zijn er wel meer materialen die uitstekend vocht kunnen opnemen, maar alleen zijde zorgt er ook voor dat het vocht weer snel afgegeven wordt aan de buitenlucht. Hierdoor zullen mensen die ’s nachts erg veel transpireren hier minder last van hebben met als gevolg dat ze beter uitgerust wakker worden.

Verlicht gewrichtsproblemen

Patiënten die lijden onder ziektes als reuma en artritis hebben vaak baat bij een droge en warme omgeving. Door het vochtafvoerend en warmteregulerende vermogen zorgt zijde bijna altijd voor een optimaal slaapklimaat. Daarnaast is een zijden dekbed zeer licht van gewicht waardoor onnodig belasten van de gewrichten tijdens de slaap voorkomen wordt. Natuurlijk zorgt een zijden dekbed er niet voor dat de aandoening verdwijnt, maar met een zijden dekbed creëert u wel het meest optimale slaapklimaat.

Eigenschappen van de zijde van Emperior Silk

Deze eigenschappen van een dekbed worden bepaald door het type vulmateriaal en de kwaliteit van het omhulsel (de tijk). De bekendste soorten vulling zijn dons, polyester en wol. Een relatief onbekende soort is zijde. Uit onderzoek blijkt dat dit dekbed zeer goed isolerend en ventilerend werkt. China, de bakermat van de zijde, gebruikt deze dekbedden al honderden jaren.

“Volgens kenners is het slapen tussen zijde een ware sensatie”, schreef Wonen.nl in 2009. Dit komt doordat zijde een hoog vochtopnemend vermogen heeft (30 % van zijn eigen gewicht) en het vocht ook zeer snel weer afgeeft. Ook worden temperatuurverschillen van het lichaam uitstekend opgevangen. Voeg hieraan toe de soepelheid en het lichte gewicht van het dekbed en de sensatie van het slapen tussen zijde is een feit.

  • Zijde is temperatuurregulerend
  • Zijde is isolerend
  • Zijde is vochtregulerend
  • Zijde is sterk
  • Zijde is licht van gewicht
  • Zijde is soepel
  • Zijde is hypoallergeen
  • Zijde is antibacterieel
  • Zijde is een natuurproduct
  • Zijde heeft een mooie natuurlijke glans

Producten van Emperior Silk

Dekbedtypes

Het type dekbed ‘all-seasons’ is geschikt voor normale geïsoleerde woningen, in het Nederlandse klimaat. Voor warme woningen is het type ‘zomerdekbed’ voldoende. Voor zeer koude ongeïsoleerde woningen kunnen de types ‘all-seasons’ en ‘zomerdekbed’ eventueel aan elkaar vast worden gemaakt met een knoop-knoopsgatsysteem. Uiteraard kunnen we dit niet met zekerheid zeggen, omdat elk mens een andere warmtehuishouding heeft. Gaat u voor meer advies hierover naar een van de dealers van Emperior Silk.

All-seasons dekbed met zijden tijk

Handgemaakt dekbed van moerbeiboomzijde met een tijk van Charmeuse zijde.

Verkrijgbaar in verschillende maten:
Eenpersoons: 140 x 220 | 160 x 220
Tweepersoons: 200 x 220 | 240 x 220 | 260 x 220

All-seasons dekbed met katoenen tijk

Handgemaakt dekbed van moerbeiboomzijde met een tijk van katoen.

Verkrijgbaar in verschillende maten:
Eenpersoons: 140 x 200/220 | 160 x 220
Tweepersoons: 200 x 200/220 | 240 x 220 | 260 x 220

Zomerdekbed met zijden tijk

Handgemaakt dekbed van moerbeiboomzijde met een tijk van Charmeuse zijde.

Verkrijgbaar in verschillende maten:
Eenpersoons: 140 x 220 | 160 x 220
Tweepersoons: 200 x 220 | 240 x 220 | 260 x 220

Zomerdekbed met katoenen tijk

Handgemaakt dekbed van moerbeiboomzijde met een tijk van katoen.

Verkrijgbaar in verschillende maten:
Eenpersoons: 140 x 200/220 | 160 x 220
Tweepersoons: 200 x 200/220 | 240 x 220 | 260 x 220

Kussen

Soepel kussen met een honderd procent zijden vulling en een tijk van katoen.

Afmetingen: 60 x 70 cm
Verkrijgbaar met een vulling van:
1800 gram

Dekbedovertrekken

Dekbedovertrekken in een hoogwaardige 22 MM kwaliteit zijde.
Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en maten.

Hoeslaken

Geweven hoeslaken van 100% moerbeiboomzijde in de kleur naturel. Geschikt voor toppers en matrassen van 5 tot 28 cm dik. Rondom voorzien van elastiek.

Verkrijgbaar in verschillende maten:
80 x 200 | 90 x 200/210
140 x 200 | 160 x 200/210 | 180 x 200/210

Kussensloop

Geweven kussensloop van 100 % moerbijboomzijde in de kleur naturel. Zijden kussenslopen zijn antistatisch en zorgen ervoor dat u ’s ochtends zonder rimpels wakker wordt.

Verkrijgbaar in verschillende maten:
50 x 70 | 60 x 70

Wasmiddel

Speciaal wasmiddel voor zijde. Door gebruik van speciaal wasmiddel voor zijde wordt de levensduur van zijde verlengt en blijft de natuurlijk glans behouden.

De productie van Emperior Silk dekbedden

Selectie

De gedroogde zijde wordt handmatig in grote dunne vliezen getrokken en die worden gestapeld tot de juiste dikte.

Ontrafelen

De cocons worden met de hand ontrafelt zodat er zo weinig mogelijk draadbreuk optreedt. Hierdoor wordt de levensduur van het dekbed verlengd.

Reinigen

Het wassen van de zijde gebeurt in stromend water, zonder toevoeging van chemicaliën.

Spreiden

De gedroogde zijde wordt handmatig in grote dunne vliezen getrokken en die worden gestapeld tot de juiste dikte.

De productie van Zijde

Om de zijde van de cocon te krijgen, worden de cocons in warm water geweekt.
Hierdoor lost het bindmiddel tussen de zijdedraden op en is het mogelijk om de draden van de cocon af te rollen. Op één cocon zit ongeveer 3000 m zijdedraad en deze draad kan een lengte bereiken van wel 900 meter. Deze hele lange zijdedraad heet haspelzijde. Haspelzijde heeft de mooiste glans en is zeer regelmatig van structuur. Daarnaast levert de cocon nog een 2000 meter chappezijde. Deze zijde heeft kortere draden. De resten van de chappezijde heten Bourettezijde deze zijde heeft helemaal geen glans meer. In de onderstaande figuur wordt schematisch de productie weergegeven.